20111127

Eπιστροφή στην παραδοσιακή θέρμανση στο Ρέθυμνο

Τζάκι και ξυλόσομπα έχουν την τιμητική τους στη σύγχρονη Ελλάδα, αφού από τη μία πλευρά η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και από την άλλη οι περικοπές στους μισθούς, έχουν οδηγήσει τα ελληνικά νοικοκυριά σε παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης.

Η Κρήτη ακολουθεί τη γενική τάση, με τα σπίτια που διαθέτουν τζάκι να χρησιμοποιούν προς το παρόν μόνο αυτό το μέσο για να ζεσταθούν, ενώ κατακόρυφα έχει αυξηθεί η ζήτηση σε ξυλόσομπες αλλά και σε σόμπες pellet (ένα νέο καύσιμο στην κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Δεν είναι λίγοι, δε, αυτοί που χρησιμοποιούν το κλιματιστικό, θεωρώντας ότι λιγότερα θα πληρώσουν στο λογαριασμό της ΔΕΗ απ’ ότι στα κοινόχρηστα το πετρέλαιο θέρμανσης που αγγίζει το 1 ευρώ.
Στο Ρέθυμνο τα καταστήματα με είδη θέρμανσης δέχονται δεκάδες επισκέψεις πελατών που έχουν αποφασίσει να αγοράσουν ξυλόσομπα αφού οι εποχές που οι καυστήρες δούλευαν στο «φουλ» έχουν περάσει πια. Τα ξύλα είναι σχετικά φθηνή πρώτη ύλη, ενώ η απόδοση είναι πολύ καλή σε σχέση με ένα σώμα καλοριφέρ. Αυτή τη στιγμή το κόστος για την αγορά ξύλων είναι 120 ευρώ περίπου ο τόνος
«Οι 9 στους 10 πελάτες μας θέλουν να αγοράσουν ξυλόσομπες ή σόμπες pellet, αφού η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης έχει πέσει κατακόρυφα», μας είπε από την εταιρεία «Δίοδο» ο κ. Βαγγέλης Σταγάκης.
Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του πετρελαίου και προτιμά να αγοράσει μια σόμπα, που μπορεί να διαλέξει και ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες ποια ταιριάζει στην «τσέπη» του.  Την εικόνα αυτή έχουν στο κατάστημα «Γεωργουλάκης» που βλέπουν ραγδαία αύξηση των πωλήσεων στις σόμπες.
Σόμπες υπάρχουν βέβαια για όλα τα πορτοφόλια. Από 250 ευρώ μέχρι και 1.000 ευρώ. Η τάση των ρεθυμνιωτών είναι, σύμφωνα με τα καταστήματα, να αγοράζουν μια σόμπα περίπου στα 500 ευρώ ή λιγότερα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι – λίγοι -  που μπορούν να διαθέσουν παραπάνω για πιο ακριβή ξυλόσομπα.
Άλλωστε τα «βγάζει» τα λεφτά της αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μαγείρεμα, οπότε εξοικονομεί και ενέργεια το σπίτι που χρησιμοποιεί αυτήν για το γεύμα του, αφού γλυτώνει τη χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας… και είναι και το φαγητό πιο νόστιμο.
goodnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου