20111205

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Περπατώντας σήμερα πίσω από τους 4 Μάρτυρες είδα την ονομασία του μικρού δρόμου που ενώνει την Κουντουριώτου με την Γερακάρη...Εκει που ειναι και το μεζεδοπωλείο ΜΕΣΟΣΤΡΑΤΙ...
Πρώτη φορά πρόσεξα το όνομα του δρόμου...ΛΕΛΑΣ ΚΟΥΝΟΥΠΑ....
Και εψαξα να δώ στο διαδίκτυο ποιά ήταν η εν λόγω κυρία...
Διαβάστε το και υποκλιθείτε.....

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Κυριών στο Ρέθυμνο, που σκοπό είχε τη φιλανθρωπία και κυρίως την ανακούφιση του πελώριου προβλήματος των προσφύγων που συνέρευσαν στην Ελλάδα στα χρόνια του 1915-24.
Στον ξεριζωμό των Μικρασιατών υπήρξε η ψυχή και η ασίγαστη δυναμική παρουσία για την αντιμετώπιση αυτής της συμφοράς. Στα νιάτα της ξεχνά ακόμα και τα παιδιά της και ζει μέσα στο δράμα και την οδύνη των ξεριζωμένων, τρέχει λοιπόν σε παπάδες ,δεσποτάδες και σε όλες τις αρχές για να ζητήσει και να πάρει τα απαραίτητα σε όσους είχαν την ανάγκη της.

Ως μάνα και αδερφή πρόσφερε ηρωικό αληθινά έργο στους πρόσφυγες που κατέκλυσαν το Ρέθυμνο την εποχή εκείνη με τις αρρώστιες τους, την πείνα τους, τα ράκη τους, τις παντοειδής στερήσεις τους και αντιμετώπιζαν πρόσθετα την ανυπαρξία στέγης και τις εντελώς απαραίτητες συνθήκες ζωής.
 Σε εκείνο το μεγάλο χαλασμό, η Λέλα Κούνουπα πρωτοπορεί σε οργάνωση εράνων, συσσιτίων, συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και εξεύρεση στέγης. Οι πρόσφυγες την χαρακτήριζαν γυναίκα αρχόντισσα και ηρωίδα.
 Όταν έφτασε ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μάχη της Κρήτης και η Εθνική Αντίσταση εισχωρεί στην αντίσταση ως μεγάλος γνώστης της οργάνωσης της βοήθειας και του πρακτικού αποτελέσματος.
Ακόμη υπήρξε ιδρυτικό και δραστήριο μέλος των πρώτων παιδικών κατασκηνώσεων το 1930 στα τρία μοναστήρια Ρεθύμνου ενώ δεν υστέρησε στην οργάνωση εκδηλώσεων φιλανθρωπίας και εκδηλώσεων ψυχαγωγίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου